HomeContact
Schrijf u nu in voor de VNVF nieuwsbrief

In deze nieuwe rubriek is de kerninformatie opgenomen over het concept Ultimate Signing, dat per april 2016 door de fabrikanten van verkeersborden gezamenlijk is ingevoerd. De rubriek wordt afgesloten met de bijbehorende bestekteksten voor Ultimate Signing (en het oude Qualisign). Downloadbare bestekteksten staan in de aparte rubriek “Bestekteksten”.

VNVF kiest voor Kwaliteit, Veiligheid en Duurzaamheid!

De VNVF ziet Ultimate Signing™ borden als de nieuwe standaard. De ontwikkeling van verkeersborden staat niet stil. Borden worden aangepast (borden voor kleurenblinden) en nieuwe ontwerpen worden toegevoegd. Naast veranderingen van de borden, veranderen ook productiemethoden. De ontwikkelingen maken een grote sprong voorwaarts op het gebied van kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Wij nemen u mee in de ontwikkelingen.

Met ingang van 2016 een NIEUWE STANDAARD: ULTIMATE SIGNING™

De ontwikkelingen op het gebied van productiemethoden zorgen in 2016 voor een nieuwe productiemethode: Ultimate Signing™. Dit staat voor Kwaliteit, Veiligheid en Duurzaamheid en is hét instrument voor integraal beheer van onderhoud én kosten, met meerjarige zekerheid via contract. Met een Ultimate Signing™ bord heeft u het A-merk onder de verkeersborden in handen.

Kwaliteit: De afnemer krijgt 20-jaar aflopende garantie op de borden. De lagere vervangingsfrequentie zorgt tevens voor een kostenbesparing.

Veiligheid: De borden hebben een zeer hoge helderheid en bieden een optimale functionaliteit onder zowel grote als kleine observatie- en invalshoeken, conform onderstaande tabel:Geprinte signfaces moeten voldoen aan DIN 67520:2013:10 tabel 8 en 9.

Duurzaamheid: Ultimate Signing™ borden worden op de meest duurzame manier geproduceerd. Wanneer een bord bestaat uit een duurzame drager én een duurzaam beeldvlak dan is sprake van een Ultimate Signing™ bord.

Wat maakt het bord duurzaam?

Bij de productie van een duurzame drager worden de standaard verkeersborden door het gebruik van aluminium coil-coating alleen nog mechanisch behandeld. De basis is een voor gecoate plaat aluminium, waardoor de borden een gekleurde rand aan de achterzijde behouden. Door het gebruik van coil-coating is er geen individueel reinigingsproces (waarbij het water- en energieverbruik hoog is), geen uitstoot van schadelijke dampen, geen lozing van afvalwater, geen chemisch afval (resten verf en filters), geen overbodig restafval en nihil verlies van aluminium door de standaardisering van verkeersbordformaten.

Voor het vervaardigen van een duurzaam beeldvlak wordt gebruik gemaakt van een printtechniek in plaats van een zeefdruktechniek. De speciale digitale printtechniek is veel minder belastend voor het milieu dan zeefdruk en andere printvormen.

De speciale digitale printtechniek is kenmerkend vanwege het gebruik van inkten zonder oplosmiddel. Daarnaast heeft het een zeer hoge bescherming door het UV-bestendig laminaat en zijn lijmresten en vervuiling zeer eenvoudig te verwijderen zonder de afbeelding aan te tasten. De folie is krasbestendiger dan bestaande materialen en voor derden is het onmogelijk om teksten te verwijderen c.q. aan te passen. Het egale oppervlak zorgt voor een schoner bord en vuil (zoals algengroei) kan zich minder hechten en is eenvoudiger te verwijderen.

Communicatie met verkeersborden

Digitale technologieën kunnen tijd en kosten besparen. Ook voor verkeersborden is dit interessant. Het is mogelijk een sensor aan een Ultimate Signing™ verkeersbord te koppelen; hiermee wordt het verkeersbord intelligent: Smart Ultimate Signing™. De sensor heeft als doel het vereenvoudigen van het beheer en onderhoud.

De sensor van het verkeersbord zendt op gewenste momenten een signaal naar een digitale beheeromgeving. Het gaat hierbij om korte simpele communicatie. De informatie die de sensor uitzendt bestaat uit de plaats van het bord en informatie of het bord is verplaatst (bijvoorbeeld door aanrijding of diefstal). Ook weten we door middel van de sensor hoe lang het bord er staat en of het aan vervanging toe is.

De sensor biedt de wegbeheerder de volgende voordelen

  • Beheer en Onderhoud wordt eenvoudiger en goedkoper. Vanachter het bureau heeft de wegbeheerder inzage in het actuele bestand van borden in de openbare ruimte.
  • Verhoging van verkeersveiligheid: bij aanrijding / diefstal van het bord is door het digitale meldsysteem sneller ingrijpen mogelijk om het bord terug te plaatsen.

Qualisign®

Het in 1996 door VNVF geïntroduceerde keurmerk Qualisign® stond en staat voor basiseisen voor de fabrikanten inzake constante productiekwaliteit en ISO-, Arbo- en Milieueisen. Producten met Qualisign - als basisstandaard - zijn nog wel leverbaar, maar met de invoering van Ultimate Signing™ is de oude norm eigenlijk voorbijgestreefd.

Bordenboek

De VNVF brengt het enige officiele Bordenboek uit, dat samen met Rijkswaterstaat, 3M en de commissie Verkeerstekens is samengesteld. Dit handige boekje behoort tot de persoonlijke uitrusting van iedere wegbeheerder in Nederland. Het Bordenboek is via deze website te bestellen.

 

  Ultimate Signing™ als de nieuwe standaard

VNVF kiest voor Ultimate Signing™ als de nieuwe standaard, omdat wij nieuwe, hogere eisen stellen aan kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Onze oude standaard, uit 1996, is nog altijd verkrijgbaar. Maar door nieuwe (productie) technologieën hebben wij als vereniging besloten onze standaard bij te stellen.

VNVF: Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten

De VNVF is de brancheorganisatie voor de toonaangevende fabrikanten van verkeersborden, bewegwijzering en bebakeningsmateriaal in Nederland. Een adequate advisering en voorlichting aan u als wegbeheerder is voor leden van de VNVF een kerntaak. Kwaliteit en professionaliteit staan in de vereniging bij alles voorop.

De VNVF fungeert als gesprekspartner naar overheden op nationaal en Europees niveau. Bijvoorbeeld als het gaat om de bevordering van verkeersveiligheid, handhaving van wet- en regelgeving of het beheer en onderhoud van verkeerstekens. Zo is de VNVF nauw betrokken bij het Reglement Verkeerstekens en Verkeersregels en bij de ontwikkelingen van normen en richtlijnen voor verkeersborden en wegbebakening.

VNVF staat voor

  • verhoging van algemene verkeersveiligheid
  • bundeling van professionaliteit en kwaliteit
  • voorlichting, opleiding en advies
  • bevordering (inter)nationale normering


Voorbeelden van bestekteksten

Nb: voor downloadbare bestekteksten, zie rubriek bestekteksten.